KARANGAN cara-cara menangani kes pembuangan bayi

    DASARWASA INI, SAMA ADA KITA SEDAR ATAU TIDAK LANTARAN TERLALU DIHIDANGKAN DENGAN PEMBANGUNAN NEGARA YANG SEMAKIN GAH DIPERSADA DUNIA. NAMUN DISEBALIK ITU KITA ACAPKALI TERSENTAK OLEH PELBAGAI PERMASALAHAN SOSIAL YANG BERONAL YANG DICETUSKAN OLEH RAKYAT KITA SENDIRI TERUTAMANYA GOLONGAN REMAJA. KES PEMBUANGAN BAYI ADALAH SATU ISU YANG HANGAT DIPERKATAKAN SAAT INI. BARU-BARU INI KITA DIKEJUTKAN DENGAN SATU BERITA DI MANA SEORANG BAYI DICAMPAK DARI TINGKAT SEBELAS DI PULAU PINANG. SAMPAI BILA, KITA SANGGUP MELIHAT BAYI YANG TIDAK BERDOSA MATI DENGAN KEJAMNYA. PERSOALANNYA, APAKAH CARA-CARA UNTUK MENGATASI MASALAH PEMBUANGAN BAYI HINGGA KE AKAR UMBI?


   ANTARA CARANYA ADALAH DENGAN MEMBERI DIDIKAN AGAMA. DISINI IBU BAPA HARUS MEMAINKAN PERANAN YANG PENTING BAGI MENANGANI KES INI. ANAK-ANAK HARUS DIDEDAHKAN DENGAN PENDIDIKAN AGAMA YANG MENCUKUPI SEJAK KECIL LAGI AGAR MEREKA DAPAT MEMBEZAKAN YANG HAK DAN YANG BATIL. PERSIS SEKALI UNGKAPAN MELENTUR BULUH BIARLAH DARI REBUNGNYA.IBU BAPA HARUS MENGHANTAR ANAK-ANAK MEREKA KE KELAS FARDHU AIN BAGI MEMANTAPKAN LAGI ILMU AGAMA MEREKA. PASTIKAN BAHAWA ANAK-ANAK MEREKA SENTIASA MENUNAIKAN IBADAH SOLAT KERANA SESUNGGUHNYA SOLAT ITU TIANG AGAMA DAN MENCEGAH KITA DARIPADA MELAKUKAN KEMUNGKARAN.FIRMAN ALLAH TAALA DALAM SURAH AL-ANKABUT AYAT 45 YANG BERMAKSUD DIRIKANLAH SOLAT SESUNGGUHNYA SOLAT ITU MENCEGAH DARIPADA PERBUATAN KEJI DAN MUNGKAR. JELAS TERBUKTI BAHAWA DIDIKAN AGAMA YANG SEMPURNA MAMPU MELAHIRKAN INSAN YANG BERAKHLAK MULIA DAN SUDAH TENTU TIDAK AKAN MELAKUKAN PERBUATAN YANG KEJI SEPERTI PEMBUANGAN BAYI. KITA HARUS INGAT DUNIA DAN AKHIRAT TIDAK DAPAT DIPISAHKAN, IBARAT KUKU DENGAN ISI, IRAMA DENGAN LAGU.


  PADA REALITINYA, MEMANG TIDAK DINAFIKAN BAHAWA DIRI KITA SENDIRI YANG HARUS MEMAINKAN PERANAN UNTUK MENANGANI MASALAH PEMBUANGAB BAYI. MEMANG DUNIA KIAN MAJU DAN KITA JUGA HARUS BERUBAH SEIRING DENGAN PEMBANGUNAN NEGARA. NAMUN JANGANLAH KITA MUDAH TERTIPU DENGAN TIPU HELAH KAUM YAHUDI YANG SEMEMANGNYA MENCARI RUANG DAN PELUANG UNTUK MENJATUHKAN ORANG ISLAM. SEDARKAH KITA SELUAR DAN BAJU YANG MENJOLOK MATA SENGAJA DIBUAT OLEH MEREKA SEMATA-MATA INGIN MENJATUHKAN KITA. REMAJA WANITA PULA TANPA SEGAN SILUNYA DAN DENGAN PERASAAN GEMBIRA MEMAKAI PAKAIAN TERSEBUT. KAUM LELAKI PULA MELIHAT WANITA TERSEBUT DENGAN NAFSU YANG TINGGI MAKA BERLAKULAH PERKARA YANG TIDAK DIINGINI. APABILA PERKARA YANG TIDAK DIINGINI BERLAKU MULALAH MEREKA MENYALAHKAN ORANG LAIN SEDANGKAN DIRI MEREKA YANG TELAH TERSASAR.ISLAM TELAH MEMBERI PANDUAN HIDUP YANG BAIK KEPADA UMAT ISLAM. TERPULANG PULA KEPADA KITA SAMA ADA INGIN MENJADIKAN PANDUAN ATAU TIDAK.


     SEBENARNYA,MASYARAKAT JUGA HARUS MEMAINKAN PERANAN UNTUK MENGURANGKAN KES PEMBUANGAN BAYI.SEBAGAI ANALOGINYA, MEREKA HARUS CAKNA DAN PRIHATIN TERHADAP PERSEKITARAN MEREKA SEKERINYA MEREKA TERLIHAT ANAK REMAJA YANG BERPELAKUAN TIDAK SENONOH SEPERTI BERCUMBUHAN,BERPELUKAN DAN DUDUK DITEMPAT YANG SUNYI MAKA ADA BAIKNYA MEREKA MENEGUR PERBUATAN TERSEBUT. PERBUATAN MENEGUR ITU BUKAN UNTUK MENJAGA TEPI KAIN MEREKA TETAPI CUBA MENJAGA KAIN MEREKA DARIPADA TERSELAK DAN MENDAPAT MALU. JADI MASYARAKAT HARUS BERGANDING BAHU MENYELESAIKAN MASALAH INI, SEPERTI  KATA PEPATAH BAGAI AUR DENGAN TEBING.


     SETERUSNYA PIHAK KERAJAAN HARUS MENGENAKAN TINDAKAN UNDANG-UNDANG YANG SETIMPAL KEPADA MEREKA YANG MELAKUKAN PERBUATAN YANG TIDAK BERPREKEMANUSIAN ITU. NYAWA HARUS DIGANTI DENGAN NYAWA. DARAH HARUS DIGANTI DENGAN DARAH. SEMUA ORANG INGIN MERASAKAN NIKMATNYA KEHIDUPAN BEGITU JUGA DENGAN SEORANG BAYI YANG INGIN RASAKAN SEBUAH KEHIDUPAN.MEREKA TIDAK MINTA KEMATIAN TETAPI ADA TANGAN YANG KEJAM YANG MEMBUNUH MEREKA. TIDAK BERBALOI RASANYA JIKA SEORANG PEMBUNUH DIHUKUM DENGAN PENJARA ATAU DENDA. HUKUMAN YANG SEPATUTNYA ADALAH HUKUMAN BUNUH.KEJAMKAH HUKUMAN TERSEBUT JIKA DIBANDINGKAN DENGAN PERBUATAN MEREKA? HUKUMAN TERSEBUT SEMATA-MATA INGIN MENIMBULKAN BIBIT=BIBIT KEINSAFAN KEPADA ORANG LAIN AGAR TIDAK MELAKUKAN PERBUATAN SEUMPAMA ITU. SEDARLAH, BAHAWA HARGA SEBUAH KEHIDUPAN TIDAK TERNILAI MAHALNYA.SESAL DAHULU PENDAPATAN SESAL KEMUDIAN TIADA GUNANYA.


     TUNTASNYA DIDIKAN AGAMA YANG SEMPURNA, MENJAGA BATAS PERGAULAN ANTARA LELAKI DAN PEREMPUAN,KEPRIHATINAN MASYARAKAT SETEMPAT DAN HUKUMAN YANG SETIMPAL ADALAH USAHA YANG WAJAR DILAKSANAKAN. WALAUPUN PERMULAANYA AGAK SUKAR UNTUK DILAKSANAKAN, NAMUN SEMNUA PIHAK WAJAR MEMAINKAN PERANAN,KERANA KESUSAHAN ITU HANYA SEMENTARA DAN HASILNYA AMAT MEMUASKAN SEPERTI UNGKAPAN, BERAKIT-RAKIT KEHULU,BERENANG-RENANG KETEPIAN BERSAKIT-SAKIT DAHULU BERSENANG-SENANG KEMUDIAN.....


    (AKU ONLY GOT 27/30....EHM...SEDIHNYE...KORANG RASE APA YANG KURANG KAT KARANGAN AKU NIE...KNP XBLH DPT 28 @ 29...)
terima kasih kerana sudi membaca post ini...:)

4 comments:

 1. aq rse sbb stiap prggn x same pnjg huraian nyep,,,,
  kalo ckgu aq die marah,,,,

  ReplyDelete
 2. oooo.....ok trime kasih ye atas komen...btw form brape ek?

  ReplyDelete
 3. mmm... rasenye karangan nie ok..nk kata setiap peranggan xsme pnjang...nmpak mcm ok je.. tp memang mantap lh karangan.. tp kene banyak perbaiki lgi ye...!

  ReplyDelete
 4. trime kasih ye... insya-allah akan diperbaiki lgi..

  ReplyDelete