KARANGAN LANGKAH-LANGKAH MENGURANGKAN JENAYAH

       DASARWASA INI, SAMA ADA KITA SEDAR ATAU TIDAK, LANTARAN TERLALU DIHIDANGKAN DENGAN PEMBANGUNAN NEGARA YANG SEMAKIN GAH DIPERSADA DUNIA.NAMUN DISEBALIK ITU,KITA ACAPKALI TERSENTAK OLEH PELBAGAI PERMASALAHAN SOSIAL YANG BERONAL YANG DICETUSKAN OLEH RAKYAT KITA SENDIRI.BIASANYA,JENAYAH INI DILAKUKAN OLEH GOLONGAN REMAJA YANG MENJADI HARAPAN GENERASI TUA UNTUK MENJULANG NEGARA KE PUNCAK JAGAT.MAMPUKAH NEGARA KITA MEMBANGUN JIKA YANG TINGGAL HANYA BANGKAI BERNYAWA? TEPUK DADA TAPI JANGAN TANYA PADA SELERA TANYA PADA AKAL YANG DIKURNAIKAN ALLAH KEPADA KITA.SEDARLAH TIADA PENYAKIT YANG TIADA UBATNYA,MAKA LANGKAH-LANGKAH YANG KONKRIT,SISTEMATIK DAN PRAGMATIK HARUS DIJALANKAN SECARA BERTERUSAN AGAR MASALAH INI BOLEH DIBASMI HINGGA KE AKAR UMBI.POKOK PERSOALANNYA,APAKAH LANGKAH-LANGKAH UNTUK MENGURANGKAN JENAYAH?


   ANTARA LANGKAH YANG HARUS DIJALANKAN ADALAH PIHAK POLIS HARUS MEMANTAU KAWASAN YANG KERAP BERLAKUNYA JENAYAH.PIHAK POLIS HARUS MEMANTAU KAWASAN SEPERTI BANK,KEDAI EMAS DAN TEMPAT-TEMPAT YANG BOLEH MENDATANGKAN KEUNTUNGAN KEPADA MEREKA.CARA INI AKAN MENYEBABKAN PENJENAYAH BERASA KURAN SELESA UNTUK MENJALANKAN AGENDA JAHAT MEREKA.MEREKA BOLEH DIIBARATKAN SEPERTI CACING KEPANASAN KERANA KEKERAPAN PIHAK POLIS MENJALANKAN RONDAAN.PADA MASA YANG SAMA,PENJENAYAH AKAN MENGAMBIL KESEMPATAN ATAS KELALAIN ORANG RAMAI.OLEH ITU,ORANG RAMAI HARUS SENTIASA BERWASPADA AGAR TIDA MENJADI MANGSA KELICIKAN PENJENAYAH.


    PADA REALITINYA,MEMANG TIDAK DINAFIKAN BAHAWA MASYARAKAT SENDIRI HARUS MEMAINKAN PERANAN UNTUK MENGURANGKAN JENAYAH. MASYARAKAT HARUS MELIBATKAN DIRI DALAM AKTIVITI SUKARELA AGAR JENAYAH DAPAT DIKURANGKAN.BERTITIK TOLAK DARIPADA ITU,BANYAK BADAN BUKAN KERAJAAN DITUBUHKAN IBARAT CENDAWAN TUMBUH SELEPAS HUJAN.PIHAK KERAJAAN HARUS MENGANJURKAN AKTIVITI YANG MEMUPUK SEMANGAT KESUKARELAAN.DISAMPING ITU,KEMENTERIAN,HARUS MEMBANTU USAHA MENYUSUN SEMULA STRATEGI RELA.JKK JUGA HARUS MEMAINKAN PERANAN MEMBANTU PASUKAN KESELAMATAN MEMBANTERAS JENAYAH.SEMANGAT KERJASAMA INILAH YANG HARUS DISEMAI AGAR JENAYAH DAPAT DIKURANGKAN.


    SELAIN ITU,MENAMBAH PEMASANGAN KAMERA LITAR TERTUTUP ADALAH SALAH SATU LANGKAH UNTUK MENGURANGKAN JENAYAH.PEMASANGAN KAMERA LITAR TERTUTUP ATAU CCTV AKAN DAPAT MENGESAN PERGERAKAN JENAYAH DENGAN JELAS DAN BUKANNYA SECARA SERKAP JARANG.DENGAN BERBUAT DEMIKIAN,JENAYAH YANG DILAKUKAN DAPAT DILIHAT TERUS KERANA DIPASANG DIBALAI POLOS YANG BERHAMPIRAN.SEGALA AKTIVITI HARIAN ORANG RAMAI AKAN SENTIASA BERADA DIBAWAH PEMANTAUN PIHAK POLIS KERANA ADANYA TEKNOLOGI CANGGIH IAITU CCTV.


    PIHAK YANG BERKUASA HARUSLAH MENGENAKAN TINDAKAN YANG LEBIH TEGAS TERHADAP PENJENAYAH.SEHARUSNYA KERAJAAN PERLU MENGGUBAL UNDANG-UNDANG YANG LEBIH KETAT.HUKUMAN YANG LEBIH BERAT HARUS DIKEKANAKAN KEPADA PENJENYAH.CONTOHNYA HUKUMAN PENJARA SEUMUR HIDUP KEPADA MEREKA.HUKUMAN INI BUKAN UNTUK MENYEKSA MEREKA TETAPI UNTUK MEMBERI PENGAJARAN KEPADA MEREKA DAN JUGA ORANG RAMAI AGAR TIDAK MELAKUKAN JENAYAH.

   TUNTASNYA,LANGKAH-LANGKAH SEPERTI POLIS MEMANTAU TEMPAT YANG KERAP BERLAKUNYA JENAYAH,MASYARAKAT MELIBATKAN DIRI DALAM AKTIVITI SUKARELA,MENAMBAH PEMASANGAN KAMERA LITAR TERTUTUP DAN MENGENAKAN TINDAKAN TEGAS KEPADA PENJENAYAH HARUSLAH DIJALANKAN AGAR JENAYAH DAPAT DIKURANGKAN.JIGA SEMUA MASYARAKAT BERGANDING BAHU,IBARAT KE BUKUT SAMA DI DAKI,KELURAH SAMA DITURUNI INSYALLAH JENAYAH INI DAPAT DIKURANGKAN.


(INI ADALAH KARANGAN PERTAMA aku DI TINGKATAN 4....he..:P)
terima kasih kerana sudi membaca post ini...:)

3 comments:

 1. sy nie bknnye pakar sgt dlm bidang bahasa..tp mgkin ini karangan first form 4 so byk lgi yg perlu diperbaiki... tp setiap isi bagus sbb ada contoh, ada huraian dan ada frasa yg menarik..
  btw, sy dh tgk karangan awk yg lain, nmpaknya ade peningkatan dlm penulisan awk... sy rase bagus awak jadikan blog nie koleksi karangan ciptaan awk utk dijadikan rujukan orang lain....:)

  ReplyDelete
 2. kak...mohon share ye utk dijadikan rujukan karangan bm sy... & klu blh perbanyakan lh lgi karangan dlm blog akak... senang nk dijadikan rujukan..heeeee... trime kasih kak..!

  ReplyDelete
 3. trime kasih kembali kpd anda berdua.. komen yg cukup menaikkan semangat sy... segala apa yg sy update kt blog sy blh digunakan oleh semua org.. berkongi ilmu tu kan satu amalan yg baik.. insya-allah sy akan update karangan yg sy pernah buat mase form 4 nie...moga dapat dijadikan rujukan..:)

  ReplyDelete