PIDATO KEMERDEKAAN

PIDATO NEGARA MERDEKA RAKYAT SEJAHTERA....

APA ITU SEBENARNYA MERDEKA? ADAKAH MERDEKA ITU BERERTI KITA BEBAS MELAKUKAN APA SAHAJA TANPA BATAS? BEGITUKAH YANG KITA KATAKAN ERTI MERDEKA SEDANGKAN TERNYATA BUDAYA KITA MASIH DIJAJAH.. KITA BUKANLAH GENERASI BANGSA MERDEKA YANG SEJATI SEKIRANYA KITA TIDAK MENGERTI ERTI KEMERDEKAAN....

     SALAM INRODUKSI PEMAJU MAJLIS,SEKALUNG ASPRIESASI PANEL HAKIM INTELEK BERVISI,PENJAGA MASA YANG SENTIASA SETIA DENGAN JAM RANDIKNYA,SETERUNYA HADIRIN PENCINTA KEMERDEKAAN HAKIKI.

   FRASA KERAMAT NEGARA MERDEKA RAKYAT SEJAHTERA DAPATLAH DIADAPTASIKAN SEBAGAI SEBUAH NEGARA YANG MEMPUNYAI TAMPUK PIMPINAN DIKALANGAN ANAK BANGSA SENDIRI. SEBUAH NEGARA YANG BEBAS DARIPADA PENJAJAHAN SUDAH PASTI MAMPU MELAHIRKAN RAKYATNYA YANG SEJAHTERA. PERSOALANYA, MAMPUKAH KITA MEMPERTAHANKAN KEMERDEKAAN INI? TEPUK DADA TANYALAH MINDA TEPUK DAHI FIKIRLAH SENDIRI TEPUK TANGAN ANDA AKAN SAYA BAWA MENYELAMI MAUDHUK BICARA SAYA...

HADIRIN,PEMANGKIN KECEMERLANGAN NEGARA
     WACANA PERDANA SAYA MEMAHAMI ERTI KEMERDEKAAN MENJAMIN KEMERDEKAAN NEGARA.TANGGAL 31 OGOS 1957 MERUPAKAN SATU TARIKH YANG TIDAK ASING BAGI KITA SELAKU WARGA MERDEKA. TARIKH TERSEBUT TELAH MEMBUKA LEMBARAN BARU KEPADA NEGARA KITA KERANA TELAH BERJAYA MEMERTABATKAN NEGARA MELALUI SATU KEMERDEKAAN YANG CUKUP MANIS DIKECAPI. NAMUN PERNAHKAN KITA BERTANYA PADA DIRI KITA SENDIRI ADAKAH KITA BENAR-BENAR MERDEKA? SEDANGKAN HATI DAN MINDA KITA MASIH DIJAJAH PENJAJAH MASA DAHULU.JIKA KITA RENUNG  PENGERTIAN KEMERDEKAAN MELIPUTI SATU RUANG YANG LUAS. DALAM KATA LAIN MERANGKUMI SUDUT LAHIRIAH,BATINIAH DAN JUGA SUDUT FIZIKALNYA. ALANGKAH SEDIHNYA HATI INI MELIHAT ANAK-ANAK MUDA HARAPAN NEGARA KOSONG JIWANYA, TERDAMPAR DIPUSAT-PUSAT SERENTI DAN PEMULIHAN AKHLAH. TERDAPAT JUGA GOLONGAN ANTINASIONALISME, SANGGUP MENERIMA RAHSUAH,MENJAJA KEBURUKAN NEGARA DAN YANG LEBIH SEDIH LAGI SANGGUP MENJADI DALANG MEMBUKA PINTU NEGARA YANG AKHIRNYA MEMBAWA KEPADA KEHANCURAN. CUBA KITA TANYA PADA DIRI KITA, SEBENARNYA ADAKAH KITA MEMAHAMI KEMERDEKAAN ITU?.. TEGASNYA, FAHAMILAH DAN HAYATILAH DENGAN SEBENAR-BENARNYA ERTI KEMERDEKAAN AGAR KEMERDEKAAN INI TETAP TERPELIHARA..

SAUDARA-SAUDARI SIDANG PENDENGAR YANG PENUH SANTUN,
    INDIKATOR KEDUA SAYA, NEGARA MERDEKA MEMBENTUK MASYARAKAT BERINTEGRITI DAN BERMARUAH. MEMETIK KATA-KATA PERDANA MENTERI 1 MALAYSIA YANG AMAT BERHORMAT DATO SERI NAJIB TUN ABDUL RAZAK, MASYARAKAT BERINTEGRITI MEMBENTUK BANGSA BERMARUAH MENUNTUT KITA MENGANALISIS ATAS SATU SENTESIS TENTANG SUSUR GALUR NEGARA YANG DIBAJAI DAN SEMAI DENGAN ROH INTEGRITI. MUNGKIN KINI SUDAH LAMA UNTUK KITA BANGKITKAN, UNTUK KITA UNGKITKAN BETAPA UNTUK KITA BANGUN MERATAPI MURAM DURJA, MERATAPI KEAGUNGAN BUMI PARAMESWARA GUGUR DIMAMAH PENJAJAH DURJANA AKIBAT INTEGRITI TIDAK MENJADI AMALAN. JESTERU KITA PERTEGUHKAN INTEGRITI UNTUK MENYUSUL PUNJAK. RENTPAN RENTAP MENYUSUL JEJAK MENYELAMATKAN BANGSA YANG DAHULUNYA DIPIJAK KINI KEMBALI AGUNG TERSEMAT DIPUNDAK. NAMUN SAYANGNYA GENDANG KEMENANGAN MASIH BELUM KEDENGARAN LANTAS KITA UBAH PERSEPSI DAN IDENTITI BUKAN SENJATA JADI INTIPATI TAPI KELUHURAN BUDI PEKERTI MAKA DENGAN REMPAHNYA INTEGRITI RENCAHNYA TOLERANSI, KAUM MUDA DAN TUA BERSATU HATI BERDIPLOMASI MENUNTUT KEMERDEKAAN. TERSINGKAP DIBALIK SEJARAH 5 DASAWARSA DAHULU BUKTI JELAS MASYARAKAT BERINTEGRITI MEMBENTUK BANGSA BERMARUAH.

SIDANG SAKSI BERVISI
    INDIKATOR KETIGA SAYA, PERPADUAN MENJANA KEMAJUAN NEGARA
KITA BERSYUKUR KE HADRAT ILAHI KERANA SETELAH HAMPIR 5 DASAWARSA NEGARA KITA DIJAJAH AKHIRNYA KITA DAPAT MENGHIRUP UDARA KEBEBASAN. NAMUN SAYA CUKUP-CUKUP BIMBANG ANDAI KATA, KEMERDEKAAN YANG KITA MILIKI INI MUSNAH HANYA KERANA TIADA PERPADUAN. LANTAS SIAPA YANG HARUS DIPERSALAHKAN. SEKIRANYA KITA HIDUP TANPA PERSEFAHAMAN ANTARA SATU KAUM MAKA TIDAK MUSTAHIL SEJARAH LAMA AKAN BERULANG KEMBALI. KITA DAPAT LIHAT DISINI BETAPA PERPADUAN MEMAINKAN PERANAN YANG PENTING DALAM MEMAJU KESTABILAN NEGARA. PERPADUAN HANYA DAPAT DIPERTAHANKAN SEKIRANYA KITA BERSAMA MEMPERTAHANKANNYA. INGAT JANGAN SAMPAI SEJARAH BERULANG KEMBALI.

HADIRIN WARGA DEWAN SEKALIAN,
   INDIKATOR TERAKHIR SAYA, SAYA INGIN MEMBAWA SAUDARA DAN SAUDARI BERSAMA-SAMA SAYA BERMUHASABAH DIRI DENGAN MENILAI ADAKAH DIRI KITA JUGA MERDEKA ATAU SEKADAR NEGARA YANG MERDEKA. DUNIA PADA HARI INI SEMEMANGNYA DIAKUI HEBAT DARI SEGI PEMBANGUNAN MATERIALNYA. NAMUN ADAKAH KITA LAYAK DIKATAKAN SEBAGAI MANUSIA YANG BERJIWA MERDEKA SEKIRANYA RASUAH DAN PENYALAHGUNAAN KUASA BERMAHARAJALELAA? MENURUT EDWARD GIBBON MENERUSI SEBUAH KARYANYA MENCERITAKAN BAGAIMANA MAHARAJA LUCIUS TELAH MENANAM BIBIT KEHANCURAN EMPAYAR ROM MELALUI MASALAH KORUPSI DAN PENYALAHGUNAAN KUASA. SEMASA PEMERINTAHAN RAJA LUCIUS KEHIDUPAN RAKYAT TIDAK TERBELA YANG KAYA BERTAMBAH KAYANYA DAN YANG MISKIN TERUS MENDERITA. MERDEKA KAH DIRI INI ANDAI SENJATA YANG DICIPTA TELAH MENGHALALKAN KEKEJAMAN,PENINDASAN DAN PEMBUNUHAN KEPADA MEREKA YANG TIDAK BERDOSA? MELIHATKAN MALAYSIA PADA HARI INI, ANDAI KATA TOK JANGGUT MASIH HIDUP ADAKAH BELIAU MAMPU TERSENYUM...FIKIRKAN..

HADIRIN SEKALIAN,
    JELASLAH BAHAWA NEGARA MERDEKA BUKAN HANYA PADA NAMA TETAPI HARUS KITA SELAMI MAKSUD KEMERDEKAAN ITU. DUNIA PADA HARI INI SUDAH PENAT UNTUK MENYAKSIKAN MASALAH SOSIAL YANG SEMAKIN MELARAT, SEKS BEBAS SUDAH DIJADIKAN ADAT, HUBUNGAN SEJENIS PULA SUDAH MENDAPAT TEMPAT DAN UNTUK MENJADI HEBAT ILMU TIDAK LAGI DIANGKAT SEBALIKNYA KORUPSI YANG MENJADI SYARAT.KINI SUDAH TIBA MASANYA KITA MELETAKAN SATU MATLAMAT. KITA HIDUP DALAM KEPELBAGAIAN BUDAYA, YANG RINGIN SAMA DIJINJING, YANG BERAT SAMA DIPIKUL, HATI GAJAH SAMA DILAPAH, HATI KUMAN SAMA DICECAH, GUNUNG SAMA DIDAKI,LURUH SAMA DITURUNI. AKHIR KATA, SIAPA YANG MELUPAI SEJARAH PASTI AKAN MENGULANGINYA...
 

TERIMA KASIH....
 
terima kasih kerana sudi membaca post ini...:)

No comments:

Post a Comment