JAUHKAN SIFAT HASAD DENGKI,SOMBONG,TAKBUR,MENGUMPAT,RIAK DAN MEMBUAT FITNAH

ASSALAMUALAIKUM...

EHM...KALI INI AKU NAK KONGSI PADA KALIAN SEMUA TENTANG TAJUK YANG TELAH AKU TULIS KAT ATAS TU.....

   KETAHUILAH BAHAWA SIFAT-SIFAT YANG DISEBUT DI ATAS ITU IALAH SEBURUK-BURUK DAN SEHINA-HINA SIFAT. JIKA KITA MENGUMPAT,MEMBUAT FITNAH,MENGADU DOMBA DI ANTARA KAWAN,KELUARGA SUDAH PASTI AKAN MENJADI KUCAR KACIR DAN HURU HARA.ALLAH S.W.T BERFIRMAN:

           .....DAN PERBUATAN FITNAH ITU LEBIH DASYAT KESANYA DARI PERBUATAN MEMBUNUH...." (SURAH AL-BAQARAH:AYAT 191)


    AKU MENGAKU YANG AKU JUGA TIDAK TERLEPAS DARIPADA MELAKUKAN PERBUATAN SEUMPAMA ITU...AKU CUBA UNTUK HINDARKAN DIRIKU DARIPADA MELAKUKAN PERBUATAN ITU...DAN SEKARANG, ALHAMDULILLAH AKU MASIH CUBA UNTUK MEMPERBAIKI KELEMAHAN DIRI AKU..KETAHUILAH ANDAI KITA BERUSAHA PASTI AKAN MEMBUAHKAN HASIL... 


    KITA MENGAKUI BAHAWA SETIAP INSAN ITU MEMPUNYAI KEAIBAN DAN KESALAHAN YANG TELAH DILAKUKANNYA. MAKA KEAIBAN ITU TIDAKLAH PATUT DIHEBAH-HEBAHKAN,KERANA KALAU HEBAHKAN BERMAKSUD KITA TELAH MENGAIBKAN DIRI KITA SENDIRI. OLEH ITU JAUHKAN UMPAT-MENGUMPAT KERANA IA ADALAH SIFAT ORANG YANG JAHAT DAN ROSAK AKHLAK,IA SUDAH SEMESTINYA TIDAK LAYAK DI AMALKAN OLEH SEORANG MUSLIM YANG BERIMAN..

    ALLAH S.W.T TELAH BERFIRMAN:

             "WAHAI ORANG-ORANG YANG BERIMAN, HENDAKLAH KAMU MENJAUHKAN BURUK SANGKA, KERANA BURUK SANGKA ITU SETENGAH DARIPADA DOSA, JANGANLAH KAMU MENGINTAI DAN JANGAN KAMU MENCERCA/MENGUMPAT, SETENGAH KAMU AKAN SETENGAH KAMU YANG LAIN. APAKAH KAMU SUKA MEMAKAN DAGING SAUDARA KAMU YANG TELAH MATI? NESCAYA KAMU MENOLOKNYA. HENDAKLAH KAMU TAKUT KEPADA ALLAH. BAHAWASANYA ALLAH ITU PENERIMA TAUBAT..." (SURAH AL-HUJURAT:AYAT12)


    JANGANLAH KITA BERHASAD DENGKI KEPADA SAUDARA-SAUDARA KITA YANG MENDAPAT NIKMAT KURNIAAN ALLAH. SIFAT HASAD DENGKI ITU TIDAK MEMBAWA FAEDAH LANGSUNG KEPADA YANG MELAKUKANNYA, MELAINKAN DENDAM DAN PERBALAHAN YANG AKAN MENJAUHKAN PERPADUAN. OLEH ITU JAUHKANLAH SIFAT HASAD DENGKI FITNAH MEMFITNAH. BENTUKLAH JIWA KITA,JIWA REMAJA KITA, DENGAN SIFAT-SIFAT YANG TERPUJI DAN MENYENANGKAN HATI. ORANG YANG HASAD DENGKI ITU AKAN ME,BAKAR DIRI DAN JUGA HATINYA. HASAD DENGKI TIDAK BOLEH DIPADAMKAN MELAINKAN KEBAIKAN DAN KETAATAN DIRI KEPADA ALLAH SAHAJA.
 
    FIRMAN ALLAH S.W.T..:

    ......"BAHAWASANYA KEBAIKAN ITU BOLEH MENGHILANGKAN KEJAHATAN.."( SURAH HUD: AYAT 114)


      KITA SEMUA TELAH DIBERI NIKMAT OLEH ALLAH MAKA HENDAKLAH KITA BERSYUKUR KEPADA-NYA. JANGANLAH KITA BERSIFAT BESAR HATI DAN TAKBUR KERANA ALLAH BERKUASA MENGAMBIL BALIK NIKMAT YANG DIBERI KEPADA ENGKAU. BERSIFAT TAKBUR ITU ADALAH SALAH SATU DARIPADA CARA ALLAH MENGHILANGKAN NIKMAT-NYA DARI KAMU. INGATLAH ALLAH TIDAK SUKA KEPADA ORANG YANG BONGKAH DAN TAKBUR.

       FIRMAN ALLAH:

      " BAHAWASANYA ALLAH TIDAK SUKA KEPADA ORANG YANG BERSIFAT TAKBUR" (SURAH AL-NAHL:AYAT 23)


        JANGANLAH KITA LUPA DIRI KERANA BANYAKNYA NIKMAT ALLAH YANG KITA TERIMA DAN RASA. HULURKANLAH BANTUAN DAN PERTOLONGAN, IKATLAH SILATURRAHIM DI ANTARA KAMU,JAUHKANLAH PERKARA-PERKARA YANG BOLEH MEMBAWA KEPADA PERGADUHAN, KERANA KAMU SEMUA ADALAH BERSAUDARA DAN DARI SATU KETERUNAN.

    FIRMAN ALLAH S.W.T:

       "WAHAI ORANG-ORANG YANG BERIMAN BAHAWASANYA KAMI JADIKAN KAMU TERDIRI DARIPADA LAKI-LAKI DAN PEREMPUAN DAN KAMI JADIKAN KAMU BERKABILAH DAN BERBANGSA AGAR KAMU BERKENAL-KENALAN. SESUNGGUHNYA SEMULIA-MULIA KAMU DISI ALLAH IALAH MEREKA YANG BERTAKWA. ALLAH MAHA MENGETAU DAN MAHA BIJAKSANA"...


     INGATLAH BAHAWASANYA KESEMUA SIFAT ITU DATANG DARIPADA HATI YANG KOTOR DAN DIDORONG DENGAN HAWA NAFSU YANG SENTIASA MEMBELENGGU DIRI KITA..SEBAGAI SEORANG MUSLIM SUDAH SEMESTINYA KITA  ZERO DALAM SIFAT TERSEBUT SEBALIKNYA SIFAT-SIFAT MAHMUDAH YANG MENJADI PEGANGAN HIDUP KITA...


   AKU JUGA MASIH DALAM PROSES MEMPERBAIKI SEGALA KELEMAHAN YANG ADA PADA DIRI  AKU..SEMOGA KITA SEMUA DAPAT NUR DARIPADA-NYA DAN MAMPU MENJADI HAMBA YANG SOLEH DAN SOLEHAH..AMIN....:()....


     SEMOGA SETIAP PATAH PERKATAAN YANG AKU TAIP INI AKAN MENJADI PENGAJARAN DAN MEMJADI TITIK PERMULAAN UNTUK KITA BERUBAH MENCARI JALAN HIDUP KITA YANG SEBENAR...ISLAM ITU AGAMA KITA...WAJIB KITA PERTAHANKAN..KITA HIDUP DENGAN ISLAM DAN BIAR KITA MATI DENGAN ISLAM DAN IMAN....     -RUJUKAN DALAM BUKU BERJUDUL SAKIT APAKAH UBATNYA-......BUKU YANG SARAT DENGAN PENGAJARAN....DAPATKAN DAN JADIKAN KOLEKSI ANDA...:)       
   
terima kasih kerana sudi membaca post ini...:)

No comments:

Post a Comment