bicara soal akhlak

AKHLAK MERUPAKAN TINGKAH LAKU DAN KEPRIBADIAN. AKHLAK BAIK ATAU BURUK MELAMBANGKAN SIAPA KITA, SIAPA KETURUNAN KITA DAN DARI MANA KITA BERASAL. PENILAILAN SEBENAR TENTANG KETURUNAN KITA BUKANLAH BERDASARKAN SALASILAH KELUARGA YANG BERDARAH RAJA ATAU BANGSAWAN. TINGKAH LAKU BURUK, WALAUPUN DILAKUKAN SEKALI SAHAJA, AKAN MENJATUHKAN MARUAH KELUARGA SELAMA TUJUH KETURUNAN. UMPAMA KISAH MAHSURI YANG DIFITNAH BERSELINGKUH.

SEBAGAI ANAK YANG SOLEH DAN SOLEHAH, KITA WAJIB MENJAGA AKHLAK DEMI KELUARGA KITA. BUKAN MUDAH IBU AYAH MEMBINA LEGASI KELUARGA YANG BERMARUAH. JANGAN KERANA SETITIK NILA, ROSAK SEBELANGGA SUSU YANG MAHAL. JANGAN KERANA PERANGAI BURUK KITA, NAMA IBU DAN AYAH JADI UMPATAN. UMPATAN YANG AKAN MEREBAK MENJADI CACI CELA DAN PERMUSUHAN SESAMA MASYARAKAT.

MESKIPUN NILAI MASYARAKAT SEMAKIN MEROSOT, PERCYALAH....TIADA SIAPA PUN DIKALANGAN ORANG LAMA YANG SUKA KEPADA KEJAHATAN. ORANG LAMA YANG SEBAYA DENGAN IBU AYAH DAN NENEK MOYANG KITA BERISTIGHFAR PANJANG DAN MENANGIS DI DALAM HATI MELIHAT BETAPA ROSAKNYA ANAK-ANAK MUDA ZAMAN INI. MENDERHAKA SUDAH MENJADI SIULAN DIBIBIR. TIADA APA-APA KESAN MALAH TIDAK BERASA BERSALAH LANGSUNG!!!

PEMBINAAN PUSAT MEMBELI-BELAH BERTUJUAN MENGGALAKAN PERTUMBUHAN EKONOMI. TETAPI DI SEBALIK TUJUAN MURNI ITU, PERTUMBUHAN GEJALA MAKSIAT DAN KERUNTUHAN MORAL JUGA SEMAKIN MENGGALAKAN. BUDAYA MELEPAK DAN PERGAULAN BEBAS SEMAKIN BERLELUASA. PENDEDAHAN AURAT BAGAI TIADA BATASANNYA. REMAJA TIDAK SEGAN SILU MENDEDAHKAN TUBUH MEREKA. MALAH BERBANGGA MEMBIARKAN TUBUH MEREKA DIRATAH PANDANGAN LELAKI BERJIWA IBLIS!!! WAHAI RAKAN SEKALIAN, INGATLAH BAHAWA BETAPA BERHARGANYA NILAI MARUAH DIRI KITA... BAYANGKAN REMAJA YANG SEUSIA DENGAN KITA KEHILANGAN MARUAH DIRI MEREKA KERANA DI ROGOL OLEH MANUSIA BERTOPENGKAN SYAITAN!!! SETIAP DETIK REMAJA MALANG ITU MENANGIS, MEMINTA AGAR DIKEMBALIKAN SEMULA KESUCIANNYA!! NAMUN MANA MUNGKIN IANYA AKAN DIKEMBALIKAN. KEHORMATAN DIRI TELAH TERGADAI WALHAH BUKAN DIRI YANG MEMINTA!!!.... ADA REMAJA DILUAR SANA MASIH BERNASIB BAIK YANG MASIH MEMPUNYAI KESUCIAN DIRI.... JANGAN KORBANKAN MARUAH DIRI KITA SEMATA-MATA KERANA PUJUKAN DUNIAWI!!!!


INGATLAH KITA MENGENDONG MARUAH KELUARGA SETIAP KALI KITA MELANGKAH. JIKA SELANGKAH KAKI MENUJU KE TEMPAT YANG BAIK, MAKA DARJAT MARUAH KELUARGA NAIK SATU TANGGA KE SYURGA. JIKA SELANGKAH KAKI MENUJU KE TEMPAT YANG TIDAK BAIK, KITA BAGAI MENCAMPAK  MARUAH KELUARGA KE DALAM KANDANG BANGKAI ANJING YANG HINA ITU.

DUNIA MEMANG INDAH. NAMUN KEINDAHAN DUNIA TIDAK BOLEH MELALAIKAN KITA. NABI MUHAMMAD S.A.W SENTIASA MENGINGATI KITA DALAM SUNNAHNYA BAHAWA DUNIA INI PENJARA BAGI ORANG MUKMIN TAPI SYURGA BAGI ORANG KAFIR...

WAHAI RAKAN-RAKAN, JANGANLAH MUDAH BENAR TERPENGARUH DENGAN BUDAYA SONGSANG YANG DIBAWA MASUK SECARA HALUS KEPADA KITA. DISEBALIK KEGHAIRAHAN KITA MENGIKUTI TREND TERKINI DALAM PEGAULAN DAN PAKAIAN, ORANG KAFIR SEDANG KETAWA DAN BERTEPUK TANGAN TANDA KEMENANGAN. ALLAH S.W.T SUDAH MENYATAKAN HAKIKAT INI DALAM AL-QURAN BAHAWA ORANG YAHUDI DAN NASRANI TIDAK AKAN PERNAH BERHENTI BERUSAHA SEHINGGALAH ORANG ISLAM MENGIKUT AGAMA MEREKA.

OH!!!!!!......JANGAN CEPAT MELATAH! JANGAN MARAH PADA SAYA. KITA ORANG ISLAM, JANGAN HANYA ISLAM PADA NAMA SEBALIKYA KITA HARUS ISLAM PADA IMEJ, PERWATAKAN, AKHLAK DAN SEGENAP PERGERKAN KITA......:)

RENUNGKAN-RENUNGKAN.....FIKIR-FIKRKAN....!:)
terima kasih kerana sudi membaca post ini...:)

4 comments:

 1. kita lihat sekarang nie...akhlak remaja kian rapuh kan?..mcm mne lh agaknya nak atasi ye...?

  ReplyDelete
 2. memang btl tu...jika dibandingkan dgn akhlak remaja masa dulu dgn sekarang nie memang bagai langit dengan bumu... terlalu byk perbezaan.. sy bukanlah pakar motivasi, sy hanyalah remaja sama spt mereka dan bgi sy masalah ini hanya dapat diatasi jika timbul sendiri keinsafan dlm diri mereka.. tetapi susah utk keinsafan itu dtg dlm diri mereka....:)

  ReplyDelete
 3. jika diri anak itu adanya iman yg kuat maka anak itu mampu menjadi seorang anak yg soleh/solehah dan mempunyai akhlak yg baik!

  ReplyDelete
 4. btl3.... mantapkan iman dlm diri agar dpt jdi anak yg soleh/solehah...:)

  ReplyDelete